هر آنچه در مورد آرتروز باید بدانید
آرتروز (OA) شایع ترین بیماری مفصلی مزمن (طولانی مدت) است. مفصل جایی است که دو استخوان بهم می پیوندند. انتهای این استخوان ها با بافت محافظ به نام غضروف پوشانده شده است. با وجود بیماری آرتروز، این غضروف تجزیه می شود و باعث می شود استخوان های مفصل به هم بخورند. این می تواند باعث درد، سفتی و سایر علائم شود. OA اغلب در افراد مسن رخ می دهد، اگرچه در بزرگسالان در هر سنی ممکن است رخ دهد.
در اینجا همه مواردی است که باید در مورد آرتروز بدانید را آورده ایم.
آرتروز باعث چه چیزی می شود؟
آرتروز در اثر آسیب مفصلی ایجاد می شود؛ این آسیب می تواند با گذشت زمان رخ دهد، به همین دلیل سن یکی از دلایل اصلی آسیب مفصلی است که منجر به آرتروز می شود. هرچه سن شما بیشتر باشد، ساییدگی و پارگی بیشتری در مفاصل خود ایجاد می کنید.
سایر دلایل آسیب مفصل شامل آسیب دیدگی در گذشته است، مانند:
- غضروف پاره شده
- مفاصل دررفته
- صدمات رباط
آنها همچنین شامل ناهنجاری مفصلی، چاقی و وضعیت بد بدن هستند. برخی از عوامل خطرزا مانند سابقه خانوادگی و جنسیت، خطر ابتلا به آرتروز را افزایش می دهد.
آرتروز و غضروف
غضروف ماده ای سخت و لاستیکی است که از استخوان انعطاف پذیر و نرم تر است. وظیفه آن محافظت از انتهای استخوان ها در داخل یک مفصل است و به آنها اجازه می دهد تا به راحتی در برابر یکدیگر حرکت کنند. با از بین رفتن غضروف ها، این سطوح استخوانی حفره دار می شوند. این می تواند باعث درد در مفصل و تحریک در بافت های اطراف شود.
غضروف آسیب دیده نمی تواند خود را ترمیم کند، به این دلیل که غضروف هیچ رگ خونی ندارد. وقتی غضروف کاملاً از بین می رود، بافر بالشتکی که ارائه می دهد از بین رفته است و امکان تماس استخوان با استخوان را فراهم می کند. این می تواند باعث درد شدید و سایر علائم مرتبط با آرتروز شود.
مناطقی که بدن بیشتر درگیر می شود شامل موارد زیر است:
- دست ها
- نوک انگشتان
- زانو
- باسن
- ستون فقرات، به طور معمول در گردن یا کمر
شایعترین علائم آرتروز عبارتند از:
- درد
- حساسیت (ناراحتی هنگام فشار دادن روی ناحیه با انگشتان خود)
- سفتی، سختی
- التهاب
با پیشرفت بیشتر آرتروز، درد همراه با آن ممکن است شدیدتر شود. با گذشت زمان، تورم در مفصل و اطراف آن نیز ممکن است رخ دهد. شناخت علائم اولیه OA می تواند به شما در مدیریت بهتر شرایط کمک کند.
آرتروز شدید چگونه است؟
آرتروز یک بیماری پیشرونده با پنج مرحله از 0 تا 4 است. مرحله اول (0) یک مفصل طبیعی است. مرحله 4 نشان دهنده آرتروز شدید است. همه افراد مبتلا به OA تا مرحله 4 پیشرفت نمی کنند.
در افرادی که OA شدید دارند، غضروف در یک یا چند مفصل از بین رفته است. اصطکاک استخوان بر روی استخوان مرتبط با این می تواند علائم شدیدی مانند:
افزایش تورم و التهاب: مقدار مایع سینوویال در مفصل ممکن است افزایش یابد. به طور معمول، این مایعات به کاهش اصطکاک در حین حرکت کمک می کند. با این حال، در مقادیر بیشتر، می تواند باعث تورم مفصل شود. تکه های غضروف شکسته نیز ممکن است درون مایع سینوویال شناور باشد و باعث افزایش درد و تورم شود.
افزایش درد: ممکن است در حین انجام فعالیت ها، اما همچنین در زمان استراحت، احساس درد کنید. اگر در طول روز زیاد از آنها استفاده کرده باشید، ممکن است احساس افزایش سطح درد خود را داشته باشید یا تورم بیشتری در مفاصل داشته باشید.
دامنه حرکت کاهش می یابد: به دلیل سفتی یا درد در مفاصل، ممکن است نتوانید حرکت کنید. این می تواند لذت بردن از فعالیت های روزمره را که قبلاً به راحتی انجام می شدند، دشوارتر کند.
بی ثباتی مفصل: مفاصل شما ممکن است از ثبات کمتری برخوردار شوند. به عنوان مثال، اگر OA شدید در زانوهای خود داشته باشید، ممکن است دچار قفل شدن (کمبود حرکت ناگهانی) شوید. همچنین ممکن است کمانش کنید (وقتی زانوی شما بیرون می آید)، که می تواند باعث سقوط و آسیب شود.
علائم دیگر با ادامه فرسایش مفصل، ضعف عضلانی و تغییر شکل مفصل نیز ممکن است رخ دهد. آسیب مفصلی ناشی از OA شدید قابل برگشت نیست، اما درمان می تواند به کاهش علائم کمک کند.
درمان آرتروز
نوع درمانی که بیشتر به شما کمک کند تا حد زیادی توسط شدت علائم و موقعیت آنها تعیین می شود. اغلب، تغییر سبک زندگی، داروهای بدون نسخه (OTC) و داروهای خانگی برای تسکین درد، سفتی و تورم کافی است.
درمان های خانگی و تغییر سبک زندگی برای درمان آرتروز شامل موارد زیر است:
ورزش: فعالیت بدنی باعث تقویت عضلات اطراف مفاصل می شود و ممکن است به رفع سفتی کمک کند. حداقل 20 تا 30 دقیقه حرکات بدنی را دنبال کنید، حداقل یک روز در میان. فعالیت های ملایم و کم تأثیر مانند پیاده روی یا شنا را انتخاب کنید. ورزش یوگا همچنین می تواند انعطاف پذیری مفصل را بهبود بخشد و به مدیریت درد کمک کنند.
کاهش وزن: اضافه وزن می تواند به مفاصل فشار وارد کند و باعث درد شود. وزن سالم همچنین می تواند خطر ابتلا به سایر مشکلات سلامتی مانند دیابت و بیماری های قلبی را کاهش دهد. یکی از مهمترین فعالیتهایی که در این راستا میتوانید انجام دهید استفاده کمتر از نوشابه های گاز دار قندی نظیر کوکاکولا، پپسی و… می باشد.
خواب کافی: استراحت به عضلات می تواند تورم و التهاب را کاهش دهد. با خود مهربان باشید و در این کار زیاده روی نکنید. خواب کافی در شب همچنین می تواند به شما در کنترل موثرتر درد کمک کند.
گرما درمانی و سرما درمانی: برای رفع درد و سفتی عضلات می توانید با گرما یا سرما درمانی اقدام کنید. کمپرس سرد یا گرم را به مدت 15 تا 20 دقیقه و چندین بار در روز روی مفاصل دردناک قرار دهید. این روش ها می تواند به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.